Sună-ne!  0720682903

De ce sare siguranta ?

IMG 7901 3

Ce ├«nseamn─â ÔÇ×a s─âri siguran╚ŤaÔÇŁ ╚Öi cum func╚Ťioneaz─â un circuit electric ├«n mod normal?

„A s─âri siguran╚Ťa” este un termen popular care se refer─â la ├«ntreruperea automat─â a aliment─ârii electrice ├«ntr-un circuit.

Acest lucru se ├«nt├ómpl─â c├ónd un dispozitiv de protec╚Ťie, cum ar fi un ├«ntreruptor de circuit (cunoscut ╚Öi sub numele de siguran╚Ť─â automat─â) sau o siguran╚Ť─â fuzibil─â, detecteaz─â o problem─â ├«n circuit, cum ar fi un supracurent sau un scurtcircuit, ╚Öi deschide circuitul pentru a preveni supra├«nc─âlzirea ╚Öi posibilele incendii.

Acest mecanism de siguran╚Ť─â protejeaz─â at├ót utilizatorii c├ót ╚Öi echipamentele electrice.

├Än mod normal, un circuit electric func╚Ťioneaz─â astfel:

 1. Circuit închis: Un circuit electric este un circuit închis prin care curentul electric poate curge neîntrerupt de la sursa de alimentare la consumatori (de exemplu, becuri, aparate) și înapoi la sursa de alimentare.
 2. Curent constant: Aparatele și dispozitivele conectate la circuit sunt proiectate să opereze la o anumită intensitate a curentului (măsurată în amperi). Întreruptoarele de circuit sunt dimensionate pentru a permite acest curent să treacă prin circuit fără a declanșa.
 3. Izola╚Ťie: Toate firele ╚Öi componentele sunt izolate ╚Öi proiectate astfel ├«nc├ót s─â nu se ating─â ├«ntre ele sau cu alte materiale conductive, evit├ónd astfel scurtcircuitul.
 4. Protec╚Ťie: ├Äntreruptoarele de circuit sau siguran╚Ťele fuzibile sunt primele linii de ap─ârare ├«mpotriva problemelor electrice. Acestea sunt concepute s─â „sar─â” sau s─â se declan╚Öeze c├ónd condi╚Ťiile de func╚Ťionare sigure sunt dep─â╚Öite.

C├ónd siguran╚Ťa „sare”, circuitul este ├«ntrerupt ╚Öi curentul electric este oprit, prevenind astfel poten╚Ťialele pericole.

Pentru a restabili alimentarea cu energie, problema care a cauzat s─âritura siguran╚Ťei trebuie identificat─â ╚Öi remediat─â ├«nainte de a reseta ├«ntreruptorul sau de a ├«nlocui siguran╚Ťa fuzibil─â.

Ce este o siguran╚Ť─â ╚Öi care este scopul acesteia ├«ntr-un circuit electric?

O siguran╚Ť─â ├«ntr-un circuit electric este un dispozitiv de protec╚Ťie care serve╚Öte la prevenirea avariilor din cauza supracuren╚Ťilor.

Principala ei func╚Ťie este de a asigura siguran╚Ťa, protej├ónd ├«mpotriva supra├«nc─âlzirii cablurilor ╚Öi a componentelor care ar putea duce la incendii sau deteriorarea echipamentelor.

Cum identific─âm siguran╚Ťa de la contor ╚Öi de ce este important─â?

Siguran╚Ťa de la contor este componenta de siguran╚Ť─â principal─â a instala╚Ťiei electrice a unei locuin╚Ťe sau a unei cl─âdiri ╚Öi se g─âse╚Öte ├«n sau l├óng─â cutia de contor electric, care este de obicei plasat─â ├«n exteriorul cl─âdirii sau ├«ntr-un dulap de utilit─â╚Ťi accesibil.

Identificarea corect─â ╚Öi ├«n╚Ťelegerea func╚Ťiei acesteia sunt esen╚Ťiale pentru siguran╚Ťa ╚Öi func╚Ťionarea corespunz─âtoare a instala╚Ťiilor electrice.

Aten╚Ťie!!! ├Änainte de a interac╚Ťiona cu siguran╚Ťa de la contor sau orice alt─â component─â a sistemului electric, este esen╚Ťial s─â ave╚Ťi cuno╚Ötin╚Ťe adecvate sau s─â consulta╚Ťi un electrician profesionist.

├Än plus, accesul la siguran╚Ťa de la contor poate fi limitat sau sigilat de compania de electricitate, iar interven╚Ťiile neautorizate pot fi ilegale ╚Öi periculoase.

Ce probleme indic─â atunci c├ónd sare siguran╚Ťa de la contor?

C├ónd „sare” siguran╚Ťa de la contor, acest lucru indic─â de obicei o problem─â ├«n sistemul electric al cl─âdirii sau locuin╚Ťei. Unele din problemele comune pe care le-ar putea semnala sunt:

 1. Supra├«nc─ârcare: Dac─â prea multe dispozitive care consum─â o cantitate mare de energie sunt folosite simultan pe acela╚Öi circuit, curentul poate dep─â╚Öi capacitatea siguran╚Ťei, determin├ónd-o s─â se declan╚Öeze.
 2. Scurtcircuit: Acesta este un defect grav care se ├«nt├ómpl─â c├ónd un fir activ (faz─â) vine ├«n contact cu un fir neutru sau cu p─âm├óntul, cre├ónd un circuit cu rezisten╚Ť─â foarte mic─â ╚Öi permi╚Ť├ónd unui curent foarte mare s─â treac─â prin siguran╚Ť─â, care va „s─âri” pentru a preveni supra├«nc─âlzirea.
 3. Circuit deranjat: Similar cu scurtcircuitul, dar ├«n acest caz, un fir activ (faz─â) vine ├«n contact cu un obiect care nu conduce bine electricitatea, cre├ónd un circuit par╚Ťial scurt care poate cauza supra├«nc─âlzire ╚Öi s─â declan╚Öeze siguran╚Ťa.
 4. Defec╚Ťiuni ale aparatelor: Dac─â un aparat are o defec╚Ťiune intern─â, cum ar fi o izola╚Ťie deteriorat─â sau componente defecte, aceasta poate cauza un scurtcircuit sau supracuren╚Ťi care vor determina siguran╚Ťa s─â sar─â.
 5. ├Ämb─âtr├ónirea sau deteriorarea componentelor sistemului electric: Componentele vechi sau uzate ale sistemului electric, cum ar fi siguran╚Ťele, ├«ntrerup─âtoarele, contactele, pot avea probleme func╚Ťionale care pot duce la declan╚Öarea siguran╚Ťei.
 6. Condi╚Ťii meteo extreme: Desc─ârc─ârile electrice cauzate de furtuni, cum ar fi fulgerele, sau fluctua╚Ťiile mari de tensiune ├«n re╚Ťeaua de distribu╚Ťie, pot cauza supratensiuni care declan╚Öeaz─â siguran╚Ťa.
 7. Instala╚Ťie electric─â necorespunz─âtoare sau neconform─â: Instala╚Ťiile electrice efectuate incorect sau care nu sunt conform normelor pot avea circuite supra├«nc─ârcate sau alte defec╚Ťiuni care pot duce la s─ârituri frecvente ale siguran╚Ťei.
 8. Probleme cu ├«ns─â╚Öi siguran╚Ťa: Uneori, siguran╚Ťa ├«ns─â╚Öi poate fi defect─â, fie din cauza vechimii, fie a unui defect de fabrica╚Ťie, ╚Öi poate s─â „s─âri” f─âr─â o cauz─â aparent─â ├«n sistem.

C├ónd siguran╚Ťa de la contor sare repetat, este important s─â se fac─â o inspec╚Ťie detaliat─â a instala╚Ťiei electrice de c─âtre un electrician autorizat pentru a identifica ╚Öi corecta problema, garant├ónd astfel siguran╚Ťa locuin╚Ťei ╚Öi a celor care locuiesc ├«n ea.

Care este rolul siguran╚Ťei generale ├«ntr-un sistem electric?

Siguran╚Ťa general─â ├«ntr-un sistem electric, cunoscut─â ╚Öi ca ├«ntrerup─âtor principal sau ├«ntrerup─âtor de circuit principal, are roluri cruciale pentru siguran╚Ťa ╚Öi eficien╚Ťa ├«ntregii instala╚Ťii electrice a unei cl─âdiri sau locuin╚Ťe. Principalele sale func╚Ťii sunt:

 1. Control central: Permite deconectarea ╚Öi reconectarea puterii electrice ├«n ├«ntreaga cl─âdire. Acest lucru este util at├ót pentru siguran╚Ť─â ├«n timpul lucr─ârilor de ├«ntre╚Ťinere ╚Öi repara╚Ťii, c├ót ╚Öi pentru resetarea sistemului ├«n cazul unei ├«ntreruperi de curent.
 2. Protec╚Ťie: Protejeaz─â ├«ntregul sistem electric ├«mpotriva supracurentului ╚Öi scurtcircuitelor, deconect├ónd automat alimentarea electric─â c├ónd curentul dep─â╚Öe╚Öte un anumit prag sigur, prevenind astfel supra├«nc─âlzirea cablurilor ╚Öi riscul de incendiu.
 3. Coordonare cu alte dispozitive de protec╚Ťie: Colaboreaz─â cu alte ├«ntreruptoare ╚Öi siguran╚Ťe din sistem pentru a oferi protec╚Ťie la diferite nivele, asigur├óndu-se c─â ├«n cazul unei anomalii, dispozitivul cel mai apropiat de sursa problemei va „s─âri” pentru a limita ├«ntreruperea la o zon─â c├ót mai mic─â.
 4. Prevenirea daunelor: Ajut─â la prevenirea deterior─ârii echipamentelor electrice, prin ├«ntreruperea rapid─â a curentului ├«n caz de defec╚Ťiune, ceea ce previne daune mai extinse care ar putea fi cauzate de supracuren╚Ťi.
 5. Siguran╚Ť─â: Asigur─â un mediu sigur pentru ocupan╚Ťii cl─âdirii, protej├ónd ├«mpotriva ╚Öocurilor electrice sau altor pericole legate de sistemul electric defectuos.
 6. Conformitate: Asigur─â c─â sistemul electric al cl─âdirii respect─â codurile ╚Öi standardele locale de siguran╚Ť─â electric─â, care cer existen╚Ťa unui ├«ntrerup─âtor principal pentru a controla alimentarea cu energie.

├Äntreruptorul principal este de obicei cel mai mare ├«ntreruptor dintr-un panou electric ╚Öi este pozi╚Ťionat ├«ntr-un loc accesibil pentru a permite o deconectare rapid─â ├«n caz de urgen╚Ť─â.

Este esen╚Ťial ca to╚Ťi ocupan╚Ťii cl─âdirii s─â cunoasc─â loca╚Ťia ╚Öi modul de operare al siguran╚Ťei generale ├«n cazul unei urgen╚Ťe electrice.

Cum difer─â siguran╚Ťa general─â de siguran╚Ťele individuale ale circuitelor?

Siguran╚Ťa general─â ╚Öi siguran╚Ťele individuale ale circuitelor difer─â ├«n principal prin rolul pe care ├«l au ├«n protec╚Ťia sistemului electric ╚Öi prin capacitatea de curent pe care o gestioneaz─â:

 1. Rol în Sistem:

  Siguran╚Ťa general─â: Este conceput─â s─â controleze ╚Öi s─â protejeze ├«ntregul sistem electric al unei cl─âdiri. Este primul nivel de protec╚Ťie ╚Öi controleaz─â alimentarea cu energie pentru toate circuitele individuale din panoul electric.

  Siguran╚Ťele individuale ale circuitelor: Fiecare siguran╚Ť─â sau ├«ntreruptor individual este destinat protec╚Ťiei unui singur circuit electric. Acestea r─âspund doar la probleme care apar ├«n circuitul pe care ├«l gestioneaz─â, f─âr─â a afecta restul sistemului electric.

 2. Capacitate de curent:

  Siguran╚Ťa general─â: Are de obicei cea mai mare capacitate de curent din sistem, deoarece trebuie s─â poat─â gestiona suma total─â a curentului care trece prin toate circuitele.

  Siguran╚Ťele individuale ale circuitelor: Au o capacitate de curent mai mic─â, proiectat─â ├«n func╚Ťie de cerin╚Ťele specifice ╚Öi sarcina maxim─â permis─â pentru fiecare circuit ├«n parte.

 3. Comportament ├«n caz de defec╚Ťiune:

  Siguran╚Ťa general─â: Dac─â „sare” siguran╚Ťa general─â, ├«ntreaga cl─âdire r─âm├óne f─âr─â electricitate. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â doar c├ónd exist─â o problem─â major─â ├«n sistem sau o supra├«nc─ârcare total─â a instala╚Ťiei electrice.

  Siguran╚Ťele individuale ale circuitelor: C├ónd „sare” o siguran╚Ť─â individual─â, doar circuitul afectat este deconectat, l─âs├ónd restul instala╚Ťiei electrice func╚Ťional─â.

 4. Loca╚Ťie ├«n panoul electric:

  Siguran╚Ťa general─â: Este de obicei plasat─â separat de siguran╚Ťele individuale, ├«ntr-o pozi╚Ťie proeminent─â ╚Öi accesibil─â, pentru a facilita o deconectare rapid─â.

  Siguran╚Ťele individuale ale circuitelor: Sunt grupate ├«n panoul electric, fiecare av├ónd marcat circuitul pe care ├«l protejeaz─â.

 5. Prioritate de protec╚Ťie:

  Siguran╚Ťa general─â: Are prioritatea cea mai ├«nalt─â ├«n sistem; dac─â se declan╚Öeaz─â, acest lucru indic─â o problem─â care afecteaz─â ├«ntregul sistem electric.

  Siguran╚Ťele individuale ale circuitelor: Sunt proiectate s─â „sar─â” ├«nainte ca siguran╚Ťa general─â s─â fie afectat─â, protej├ónd astfel sistemul de probleme localizate ╚Öi prevenind ├«ntreruperi de curent la scar─â larg─â.

Prin urmare, siguran╚Ťa general─â serve╚Öte ca gardian principal al instala╚Ťiei electrice, iar siguran╚Ťele individuale ofer─â protec╚Ťie detaliat─â pentru fiecare circuit ├«n parte.

Ce ├«nseamn─â supracurent ╚Öi cum conduce acesta la deconectarea siguran╚Ťei?

Supracurentul reprezint─â o condi╚Ťie ├«ntr-un circuit electric ├«n care curentul dep─â╚Öe╚Öte capacitatea maxim─â de curent pentru care a fost proiectat circuitul.

Acest lucru poate fi cauzat de conectarea unui num─âr prea mare de dispozitive care consum─â energie pe un singur circuit, defectarea unui component al circuitului care duce la o cre╚Ötere a consumului de curent, sau un scurtcircuit care permite curentului s─â circule direct ├«ntre doi conductori f─âr─â s─â ├«nt├ómpine rezisten╚Ťa normal─â a circuitului.

Supracurentul poate conduce la s─âritura siguran╚Ťei prin:

 1. Detectarea supracurentului: Siguran╚Ťele ╚Öi ├«ntreruptoarele de circuit sunt proiectate s─â detecteze curentul care trece prin ele. Dac─â curentul dep─â╚Öe╚Öte un anumit prag, care este peste cel pentru care a fost dimensionat circuitul, mecanismul de protec╚Ťie se activeaz─â.
 2. Protec╚Ťie termic─â: ├Än cazul ├«ntreruptoarelor de circuit, acestea con╚Ťin elemente bimetalice care se ├«nc─âlzesc ╚Öi se dilat─â atunci c├ónd curentul dep─â╚Öe╚Öte un anumit nivel. Dilatarea duce la declan╚Öarea ├«ntrerup─âtorului ╚Öi ├«ntreruperea circuitului.
 3. Topirea siguran╚Ťei fuzibile: O siguran╚Ť─â fuzibil─â con╚Ťine un fir sau o band─â metalic─â care se tope╚Öte c├ónd curentul care trece prin ea devine prea mare. Topirea acestui fir deschide circuitul, oprind fluxul de curent.
 4. Reac╚Ťia la scurtcircuit: ├Än cazul unui scurtcircuit, curentul ├«n circuit poate cre╚Öte brusc la un nivel extrem de mare. Siguran╚Ťele ╚Öi ├«ntreruptoarele de circuit sunt, de asemenea, proiectate s─â reac╚Ťioneze rapid la aceste condi╚Ťii, pentru a proteja circuitul de daunele cauzate de c─âldura excesiv─â.
 5. Deconectarea automat─â: Declan╚Öarea siguran╚Ťei sau a ├«ntreruptorului de circuit este automat─â ╚Öi imediat─â, odat─â ce condi╚Ťiile de supracurent sunt detectate. Aceasta ├«ntrerupe circuitul ╚Öi opre╚Öte alimentarea cu energie electric─â pentru a preveni deteriorarea echipamentului ╚Öi riscul de incendiu.

├Än concluzie, supracurentul declan╚Öeaz─â siguran╚Ťele ╚Öi ├«ntreruptoarele de circuit ca o m─âsur─â de siguran╚Ť─â, pentru a proteja at├ót utilizatorii c├ót ╚Öi echipamentele electrice de efectele negative ale curentului excesiv.

Care sunt cauzele comune ale supraîncărcării unui circuit?

Supra├«nc─ârcarea unui circuit electric apare atunci c├ónd sunt prea mul╚Ťi consumatori simultan pe acela╚Öi circuit, dep─â╚Öind capacitatea de curent pentru care este proiectat acel circuit.

Câteva dintre cele mai comune cauze ale supraîncărcării sunt:

 1. Multe aparate conectate: ├Än special ├«n zonele cu un singur circuit, cum ar fi buc─ât─âria sau camera de zi, conectarea simultan─â a mai multor aparate mari, cum ar fi c─ânile electrice, espressor, pr─âjitor de p├óine, usc─âtor de p─âr, aer condi╚Ťionat, poate cauza rapid o supra├«nc─ârcare.
 2. Utilizarea extensiv─â a prelungitoarelor ╚Öi a prize multiple: Folosirea prelungitoarelor ╚Öi a adaptorilor care permit conectarea mai multor dispozitive la o singur─â priz─â poate duce la dep─â╚Öirea limitelor de siguran╚Ť─â ale circuitului.
 3. Dispozitive defectuoase sau învechite: Aparatele defecte sau învechite pot avea componente interne deteriorate care cauzează o creștere a consumului de curent, ducând la supraîncărcare.
 4. Iluminat excesiv: Instalarea unui număr mare de corpuri de iluminat sau utilizarea becurilor cu o putere mai mare decât este necesară poate contribui la supraîncărcarea circuitului.
 5. Ad─âugarea de noi aparate f─âr─â ├«mbun─ât─â╚Ťirea al circuitului: Instalarea de noi aparate f─âr─â a actualiza sistemul electric pentru a suporta sarcina suplimentar─â poate cauza probleme.
 6. Deficien╚Ťe ├«n instala╚Ťia electric─â: Cablarea inadecvat─â sau deteriorat─â, conexiunile slabe sau ├«ntreruptoarele de circuit defecte pot duce la o distribu╚Ťie necorespunz─âtoare a curentului, ceea ce poate cauza o supra├«nc─ârcare.
 7. Fluctua╚Ťii de tensiune: Varia╚Ťiile mari de tensiune din re╚Ťeaua public─â pot duce la supra├«nc─ârc─âri temporare, de╚Öi sistemele moderne sunt destinate s─â gestioneze aceste fluctua╚Ťii.
 8. Echipamente cu pornire greoaie: Unele aparate, cum ar fi motoarele electrice sau frigiderele sau congelatoarele care au compresor, au nevoie de mult mai mult curent la pornire dec├ót ├«n timpul func╚Ťion─ârii normale, ceea ce poate provoca o supra├«nc─ârcare dac─â sistemul nu este proiectat s─â gestioneze astfel de v├órfuri de curent.
 9. Ignorarea semnalelor de avertizare: Prizele sau întreruptoarele care se încălzesc, mirosul de plastic ars sau scânteierile la conectarea aparatelor sunt semne ale unei posibile supraîncărcări care sunt adesea ignorate.

Prevenirea supra├«nc─ârc─ârii circuitelor necesit─â o ├«n╚Ťelegere corespunz─âtoare a capacit─â╚Ťii circuitelor ╚Öi a cerin╚Ťelor de putere ale dispozitivelor conectate, precum ╚Öi realizarea de actualiz─âri periodice ale instala╚Ťiei electrice pentru a se asigura conformitatea cu cerin╚Ťele moderne de consum de energie.

Cum s─â prevenim supra├«nc─ârcarea ╚Öi cum protej─âm siguran╚Ťa?

Prevenirea supra├«nc─ârc─ârii circuitelor ╚Öi protejarea siguran╚Ťei ├«n sistemul electric pot fi realizate prin urm─âtoarele practici:

 1. Evaluarea capacit─â╚Ťii circuitelor: Cunoa╚Öte╚Ťi capacitatea maxim─â de curent a fiec─ârui circuit ╚Öi nu conecta╚Ťi dispozitive care, ├«n sum─â, dep─â╚Öesc aceast─â capacitate.
 2. Utilizarea corect─â a prizei: Evita╚Ťi utilizarea excesiv─â a prelungitoarelor ╚Öi a adaptorilor. Nu conecta╚Ťi aparate mari, care consum─â mult─â energie, la prelungitoare care nu sunt destinate unui asemenea amperaj.
 3. Verificarea ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea regulat─â: Face╚Ťi verific─âri periodice ale instala╚Ťiei electrice pentru a identifica ╚Öi repara eventualele deterior─âri ale cablurilor sau conexiunilor.
 4. ├Änlocuirea sau repararea aparatelor defecte: Dac─â observa╚Ťi c─â un aparat devine fierbinte, emite mirosuri ciudate sau provoac─â sc├óntei, deconecta╚Ťi-l ╚Öi adresa╚Ťi-v─â unui specialist pentru repara╚Ťii sau ├«nlocuire.
 5. Modernizarea instala╚Ťiei electrice: Dac─â locui╚Ťi ├«ntr-o cl─âdire veche sau dac─â ad─âuga╚Ťi noi aparate de mare putere, consulta╚Ťi un electrician autorizat pentru a evalua dac─â este necesar─â modernizarea sistemului electric.
 6. Instalarea de ├«ntreruptoare de circuit cu protec╚Ťie la defec╚Ťiuni de arc: Aceste dispozitive avansate pot detecta scurgerile de curent care pot fi cauzate de arcuri electrice ╚Öi ├«ntrerup automat alimentarea.
 7. Instruirea membrilor gospod─âriei: Asigura╚Ťi-v─â c─â to╚Ťi membrii familiei ├«n╚Ťeleg riscurile asociate cu supra├«nc─ârcarea circuitelor ╚Öi ╚Ötiu s─â utilizeze ├«n mod corespunz─âtor echipamentele electrice.
 8. Instalarea de ├«ntreruptoare de curent diferen╚Ťial: Aceste ├«ntreruptoare pot detecta diferen╚Ťele ├«ntre curentul electric care intr─â ╚Öi cel care iese dintr-un circuit ╚Öi pot ├«ntrerupe alimentarea cu energie pentru a preveni electrocutarea.
 9. Alege╚Ťi aparate eficiente din punct de vedere energetic: Utiliza╚Ťi aparate ╚Öi becuri eficiente energetic, care necesit─â mai pu╚Ťin curent pentru a func╚Ťiona.
 10. Evitarea utiliz─ârii simultane a mai multor aparate de mare putere: Dac─â utiliza╚Ťi aparate mari, cum ar fi usc─âtoare de p─âr, fierb─âtoare electrice sau radiatoare, nu le folosi╚Ťi simultan pe acela╚Öi circuit.
 11. Instruc╚Ťiuni de siguran╚Ť─â: Urm─âri╚Ťi instruc╚Ťiunile de siguran╚Ť─â specifice fiec─ârui aparat ╚Öi practica╚Ťi utilizarea sigur─â a energiei electrice.

Prin urmarea acestor pa╚Öi, pute╚Ťi minimiza riscurile de supra├«nc─ârcare a circuitelor ╚Öi pute╚Ťi men╚Ťine un mediu de locuit sigur ╚Öi protejat de posibilele pericole electrice.

Cum recunoaștem un scurtcircuit și de ce este periculos?

scurtcircuit fire topite

Un scurtcircuit este o conexiune electric─â defectuoas─â care permite curentului s─â circule pe un traseu cu rezisten╚Ť─â mult mai mic─â dec├ót cea prev─âzut─â ├«ntr-un circuit normal. Acest fenomen este periculos din mai multe motive:

 1. Curent excesiv: Scurtcircuitul permite unui curent electric foarte mare să treacă prin circuit, depășind cu mult valorile pentru care au fost proiectate componentele sistemului.
 2. C─âldur─â ╚Öi foc: Rezisten╚Ťa electric─â sc─âzut─â ├«ntr-un scurtcircuit poate genera cantit─â╚Ťi mari de c─âldur─â rapid, cresc├ónd semnificativ riscul de supra├«nc─âlzire, topirea izola╚Ťiei ╚Öi, ├«n cele din urm─â, incendiu.
 3. Daune echipamentelor: Scurtcircuitul poate cauza daune imediate aparatelor electrice și componentelor sistemului, uneori distrugându-le complet.
 4. ╚śocuri electrice: Exist─â un risc crescut de ╚Öocuri electrice pentru persoanele care intr─â ├«n contact cu componentele afectate de scurtcircuit.

Iată câteva semne care pot indica un scurtcircuit:

 1. ├Äntreruptorul de circuit „sare” sau siguran╚Ťa „se arde”: Dac─â ├«ntrerup─âtorul de circuit se declan╚Öeaz─â imediat dup─â resetare sau o siguran╚Ť─â se arde rapid, aceasta poate fi un semn al unui scurtcircuit.
 2. Miros de ars: Un scurtcircuit poate produce un miros puternic de ars, provenind de la plasticul sau alte materiale din jurul cablurilor sau al aparatelor electrice.
 3. Scântei sau flăcări: La crearea unui scurtcircuit, pot apărea scântei sau chiar flăcări.
 4. Zgomote: Un zgomot brusc sau un pocnit poate ├«nso╚Ťi un scurtcircuit.
 5. Prize sau întrerupătoare negre sau decolorate: Dacă observi că prizele sau întrerupătoarele au semne de decolorare sau sunt negre, acesta poate fi un semn al unui scurtcircuit recent sau în curs de desfășurare.

Ce pași urmăm atunci când suspectăm un scurtcircuit?

Dac─â suspecta╚Ťi un scurtcircuit, este important s─â ac╚Ťiona╚Ťi astfel:

 • Nu atinge╚Ťi instala╚Ťia electric─â ╚Öi nu ├«ncerca╚Ťi s─â remedia╚Ťi problema dac─â nu ave╚Ťi cuno╚Ötin╚Ťe specializate ├«n electricitate.
 • Deconecta╚Ťi imediat alimentarea electric─â de la surs─â, dac─â este posibil ╚Öi sigur s─â o face╚Ťi.
 • Contacta╚Ťi un electrician autorizat pentru a investiga ╚Öi repara problema.

Prevenirea scurtcircuitelor include verificarea periodic─â a instala╚Ťiilor electrice, utilizarea aparatelor ╚Öi a componentelor conform specifica╚Ťiilor produc─âtorului ╚Öi repararea sau ├«nlocuirea oric─âror elemente defecte sau uzate ├«n instala╚Ťia electric─â.

Cum putem determina dac─â problema este cu siguran╚Ťa sau cu instala╚Ťia/circuitul electric?

Determinarea dac─â problema este cu siguran╚Ťa ├«ns─â╚Öi sau cu instala╚Ťia sau circuitul electric necesit─â o abordare sistematic─â ╚Öi poate implica urm─âtorii pa╚Öi:

 1. Resetarea siguran╚Ťei sau ├«ntreruptorului: Primul pas este s─â ├«ncerca╚Ťi s─â ridica╚Ťi siguran╚Ťa sau ├«ntreruptorul de circuit. Dac─â acesta „sare” imediat sau cur├ónd dup─â ridicare, este probabil s─â existe o problem─â cu circuitul sau cu unul dintre dispozitivele conectate la acesta.
 2. Deconectarea aparatelor: ├Änainte de a ridica siguran╚Ťa, scoate╚Ťi din prize toate aparatele de pe circuit. Dac─â ├«ntreruptorul r─âm├óne ├«n pozi╚Ťia „on” dup─â aceea, reconecta╚Ťi aparatele pe r├ónd pentru a vedea dac─â problema se repet─â. Dac─â siguran╚Ťa „sare” c├ónd un anumit aparat este reconectat, este posibil ca aparatul respectiv s─â fie sursa problemei.
 3. Inspectarea vizual─â: Verifica╚Ťi dac─â exist─â semne vizibile de daune, cum ar fi prize arse, izola╚Ťie topit─â pe cabluri, miros de ars sau sc├óntei. Dac─â observa╚Ťi oricare dintre aceste semne, este probabil s─â fie o problem─â cu instala╚Ťia electric─â.
 4. Consultarea unui electrician: Dac─â pa╚Öii anteriori nu rezolv─â problema sau dac─â nu v─â sim╚Ťi╚Ťi confortabil s─â efectua╚Ťi aceste verific─âri, este cel mai sigur s─â consulta╚Ťi un electrician autorizat. Un electrician poate efectua teste mai detaliate, poate identifica problemele mai pu╚Ťin evidente ╚Öi poate garanta c─â repara╚Ťiile sunt efectuate ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi conform codurilor electrice ├«n vigoare.

├Än toate cazurile, siguran╚Ťa este cel mai important factor.

Dac─â nu ave╚Ťi cuno╚Ötin╚Ťe solide de electricitate sau dac─â nu sunte╚Ťi sigur ├«n ceea ce face╚Ťi, apela╚Ťi la un profesionist.

Electricitatea este periculoas─â ╚Öi trebuie tratat─â cu maxim─â precau╚Ťie.

├Än ce situa╚Ťii trebuie s─â chem─âm un electrician autorizat?

Trebuie s─â chema╚Ťi un electrician autorizat ├«n urm─âtoarele situa╚Ťii, care pot indica probleme serioase ├«n instala╚Ťia electric─â:

 1. ├Äntreruptorul de circuit „sare” frecvent: Dac─â ├«ntreruptoarele de circuit se declan╚Öeaz─â regulat, acesta poate fi un semn al unor probleme serioase, cum ar fi o suprasarcin─â a circuitului, scurtcircuit, sau o defec╚Ťiune a ├«ntrerup─âtorului ├«nsu╚Öi.
 2. Siguran╚Ťe care se ard: Dac─â siguran╚Ťele fuzibile se ard des, acest lucru poate indica o supra├«nc─ârcare sau alte probleme care necesit─â aten╚Ťia unui electrician.
 3. Prize sau întrerupătoare înnegrite, decolorate sau încălzite: Priza sau întrerupătorul care devine cald la atingere sau are semne de ardere sau decolorare poate indica o conexiune defectuoasă sau o supraîncărcare.
 4. ╚śocuri electrice: Dac─â primi╚Ťi un ╚Öoc electric atunci c├ónd atinge╚Ťi un aparat, o priz─â sau un ├«ntrerup─âtor, acesta este un semn clar c─â trebuie s─â chema╚Ťi un electrician.
 5. Zgomote ciudate: Zgomote precum ╚Ť├ó╚Önituri, buzz-uri sau cr├ócnire provenind din panoul electric, prize sau ├«ntrerup─âtoare indic─â probleme electrice care necesit─â investiga╚Ťii.
 6. Lucr─âri de ├«mbun─ât─â╚Ťire sau renovare: Dac─â inten╚Ťiona╚Ťi s─â face╚Ťi ├«mbun─ât─â╚Ťiri la casa dumneavoastr─â, cum ar fi ad─âugarea de noi circuite, lumini sau prize, este esen╚Ťial s─â angaja╚Ťi un electrician pentru a asigura c─â lucr─ârile respect─â standardele de siguran╚Ť─â.
 7. Instala╚Ťie veche sau neactualizat─â: Dac─â locuin╚Ťa dumneavoastr─â are o instala╚Ťie electric─â veche sau dac─â nu a╚Ťi avut o inspec╚Ťie electric─â recent─â, este bine s─â chema╚Ťi un electrician pentru o evaluare complet─â.
 8. Aparate care func╚Ťioneaz─â anormal: Dac─â aparatele dumneavoastr─â fluctueaz─â ├«n performan╚Ť─â, se opresc f─âr─â motiv sau provoac─â ├«ntreruperea aliment─ârii atunci c├ónd sunt utilizate, un electrician ar trebui s─â investigheze cauza.
 9. Dup─â evenimente extreme: Urm├ónd o inunda╚Ťie, furtun─â sau orice alt eveniment care a putut afecta instala╚Ťia electric─â, este important s─â face╚Ťi o verificare profesional─â pentru a evita riscuri ulterioare.
 10. Dac─â nu sunte╚Ťi sigur: Oric├ónd ave╚Ťi ├«ndoieli cu privire la siguran╚Ťa sau func╚Ťionarea corect─â a instala╚Ťiei electrice, este bine s─â consulta╚Ťi un expert.

Un electrician autorizat are cuno╚Ötin╚Ťele ╚Öi uneltele necesare pentru a diagnostica ╚Öi repara problemele ├«n mod sigur ╚Öi eficient, asigur├óndu-v─â c─â instala╚Ťia electric─â este ├«n conformitate cu codurile ╚Öi standardele locale ├«n vigoare.

Ce riscuri implică încercarea de a repara singur problema?

├Äncercarea de a repara singur problemele electrice f─âr─â cuno╚Ötin╚Ťe, experien╚Ť─â ╚Öi echipament adecvat poate fi extrem de periculoas─â ╚Öi poate avea urm─âtoarele riscuri:

 1. Electrocutare: Risc major de rănire sau chiar de deces datorită expunerii la tensiune electrică înaltă.
 2. Incendii: Conexiuni electrice incorecte sau neadecvate pot cauza scurtcircuite, care la rândul lor pot duce la supraîncălzire și pot declanșa incendii.
 3. Daune adi╚Ťionale: ├Äncerc─ârile nespecializate de repara╚Ťie pot agrava problema existent─â sau pot cauza noi probleme ├«n instala╚Ťia electric─â.
 4. Probleme de siguran╚Ť─â pentru al╚Ťii: Repara╚Ťiile incorecte pot l─âsa probleme nerezolvate care ar putea pune ├«n pericol siguran╚Ťa altor persoane care folosesc instala╚Ťia electric─â.
 5. Nerespectarea codurilor electrice: Lucr─ârile electrice trebuie s─â respecte anumite coduri ╚Öi standarde de siguran╚Ť─â. Lucr─ârile efectuate incorect pot duce la nerespectarea acestor coduri ╚Öi pot crea probleme la v├ónzarea sau asigurarea propriet─â╚Ťii.
 6. Costuri suplimentare: Dac─â repara╚Ťia e╚Öueaz─â, adesea costurile pentru a aduce un profesionist pentru a repara daunele suplimentare pot fi mai mari dec├ót dac─â a╚Ťi fi chemat un electrician de la ├«nceput.
 7. Anularea garan╚Ťiilor: Repara╚Ťiile f─âcute de proprietar pot anula garan╚Ťiile pentru aparatele sau componentele electrice din casa dumneavoastr─â.
 8. Riscuri legale ╚Öi asigur─âri: Dac─â repara╚Ťia duce la daune sau r─ânirea cuiva, s-ar putea s─â ave╚Ťi probleme legale ╚Öi s-ar putea s─â descoperi╚Ťi c─â asigurarea locuin╚Ťei nu acoper─â daunele.

Studii de caz

R─âspunsuri la ├«ntreb─ârile frecvente legate de deconectarea siguran╚Ťelor.

De ce sare siguran╚Ťa?

Siguran╚Ťa poate ÔÇ×s─âriÔÇŁ sau ├«ntrerup─âtorul de circuit poate declan╚Öa din mai multe motive, inclusiv suprasarcina circuitului, un scurtcircuit, o defec╚Ťiune a unui aparat conectat, sau din cauza uzurii echipamentului de protec╚Ťie ├«nsu╚Öi.

Pot ridica eu siguran╚Ťa sau am nevoie de un electrician?

├Än multe cazuri, pute╚Ťi ridica siguran╚Ťa dumneavoatr─â, dar este important s─â identifica╚Ťi ╚Öi s─â remedia╚Ťi cauza care a condus la declan╚Öarea ei. Dac─â siguran╚Ťa ÔÇ×sareÔÇŁ frecvent sau imediat dup─â resetare, ar trebui s─â chema╚Ťi un electrician autorizat.

Este periculos s─â ating panoul electric?

Poate fi periculos s─â atinge╚Ťi panoul electric, ├«n special dac─â nu ave╚Ťi cuno╚Ötin╚Ťe despre siguran╚Ťa electric─â. Este ├«ntotdeauna mai sigur s─â l─âsa╚Ťi lucr─ârile electrice ├«n m├óinile unor profesioni╚Öti califica╚Ťi.

C├ót timp dureaz─â s─â reconectez o siguran╚Ť─â?

Procesul de reconectare (ridicare) a unei siguran╚Ťe este rapid ╚Öi ar trebui s─â dureze doar c├óteva secunde. Totu╚Öi, este important s─â v─â asigura╚Ťi c─â a╚Ťi rezolvat cauza deconect─ârii ├«nainte de a efectua resetarea.

De ce trebuie s─â deconectez aparatele ├«nainte de a reseta siguran╚Ťa?

Deconectarea aparatelor previne posibilitatea ca acestea s─â fie cauza suprasarcinii ╚Öi ajut─â la prevenirea unei alte deconect─âri imediate a siguran╚Ťei atunci c├ónd sistemul este reconectat la curent.

Ce fac dac─â siguran╚Ťa sare imediat dup─â ce am ridicat-o?

Dac─â siguran╚Ťa ÔÇ×sareÔÇŁ imediat dup─â reconectare, este un semn c─â exist─â o problem─â mai grav─â ├«n circuit. Opri╚Ťi toate aparatele ╚Öi contacta╚Ťi un electrician autorizat pentru a investiga problema.

Cum știu dacă am o suprasarcină sau un scurtcircuit?

O suprasarcin─â de obicei apare c├ónd prea multe aparate sunt folosite simultan pe acela╚Öi circuit. Un scurtcircuit este adesea ├«nso╚Ťit de semne precum miros de ars, zgomote, sc├óntei sau decolor─âri la prize.

Siguran╚Ťa mea sare c├ónd conectez un anumit aparat. Ce ├«nseamn─â asta?

Dac─â siguran╚Ťa ÔÇ×sareÔÇŁ atunci c├ónd conecta╚Ťi un anumit aparat (de obicei cuptorul electric, aparatul de aer condi╚Ťionat, etc.), este posibil ca aparatul s─â aib─â o defec╚Ťiune intern─â sau s─â provoace o suprasarcin─â pe circuit. ├Äncerca╚Ťi s─â folosi╚Ťi aparatul ├«ntr-un alt circuit sau s─â-l verifica╚Ťi/repara╚Ťi.

C├ót de des ar trebui s─â verific siguran╚Ťele sau ├«ntreruptoarele de circuit?

Verificarea periodic─â a siguran╚Ťelor ╚Öi ├«ntreruptoarelor de circuit este o bun─â practic─â. O inspec╚Ťie anual─â sau conform recomand─ârilor produc─âtorului poate ajuta la prevenirea problemelor.

Pot ├«nlocui o siguran╚Ť─â cu una de un amperaj mai mare pentru a evita s─âriturile frecvente?

Nu, nu ar trebui s─â ├«nlocui╚Ťi niciodat─â o siguran╚Ť─â cu una de un amperaj mai mare dec├ót cel recomandat. Acest lucru poate duce la suprasarcin─â ╚Öi riscuri de incendiu, deoarece circuitul nu este proiectat s─â suporte un amperaj mai mare.